Torstaikävely Sammalistonsuolla

Torstaikävelynä 17.8.2017 oli käynti Sammalistonsuon tarkkailukummulla kuudesta kahdeksaan illalla. Alue on aiemmin ollut vankilan peltoa ja nyttemmin Kekkikän turvetuotantoaluetta. Linnut ovat muuttomatkoillaan käyttäneet ahkerasti peltoja levähdys- ja ruokailupaikkana ja monet lajit myös pesivät siellä.

Aiheina tämänkertaisella kävelyllä olivat linnut, linnunpoikaset, perhoset ja Metsämieli. Retkelle osallistui 32 luonnon tarkkailijaa, joita oli Hyvinkäältä ja Tammelasta saakka. Järjestäjänä toimivat Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys yhteistyössä Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen ja Riihimäki-Seuran kanssa.

Havaintokummulla

Rentoa yhdessäoloa havaintokummulla. Kuva: Sakari Savolainen

Anne Laine (yllä olevassa kuvassa portailla punaisessa takissa) kertoi Metsämieli-menetelmästä, jolla päästään luonnon parantavan vaikutuksen piiriin ja saimme myös kokeilla menetelmää pienellä keskittymis- ja mielikuvaharjoitteella. Luonnon ihmiselle hyvää tekevä vaikutus on todettu monissa tutkimuksissa ja monen omien kokemusten kautta. Metsämieli on erikoistunut mm. luonnon parantavaan ja voimia antavaan ja rauhoittavaan vaikutukseen ja aiheesta on kirjoitettu myös kirjoja.

Säästä johtuen perhosia emme juurikaan päässeet havainnoimaan. Ajankohta oli lintujenkin kannalta hankala, koska linnut ovat aamulla aktiivisimmillaan. Silti havaintoja tuli yhdeksästätoista lintulajista, jotka ovat kottarainen, västäräkki, varis, laulujoutsen, sinisorsa, tavi, telkkä, haapana, nokikana, jouhisorsa, lapasotka, härkälintu, mustakurkku-uikku ja kahlaajista isokuovi, liro, töyhtöhyyppä ja mustaviklo. Petolintuja edusti ruskosuohaukka.

Haikaralinnuista näimme harmaahaikaran. Näimme myös haapanaparven, joka kierteli lampien yllä aikansa etsien muodostelmaa ja suunnaten sitten kohti etelää. Myös kottaraiset parveilivat muuttopuuhissaan.

Haapanaparvi

Haapanaparvi muuttomatkallaan kohti etelää. Kuva: Sakari Savolainen

Lisäksi lähipellolla kulki metsäkauris katsellen aikansa meitä kummulla olevia ja loikki sitten metsän suojaan. Rusakko laukkasi pitkin tasaista turvemattoa ja alueen ylitti myös kuumailmapallo, jota jotkut linnut tuntuivat säikkyvän.

Markku Hyvärinen Hämeenlinnasta oli lintutieteellisen yhdistyksen asiantuntijana kertomassa linnuista, mm. niiden muuttoreiteistä, suojelutarpeesta ja lintukantojen muutoksista. Keskustelujen lomassa nautimme kestokupeista reilun kaupan kahvia sekä teetä ja keksejä.

Torstaikävelijöitä havaintokummulla.

Torstaikävelijöitä havaintokummulla. Kuva: Sakari Savolainen

Vietimme iltahetkeä keskustellen, luontoa tarkkaillen ja kuulimme tietoja alueen historiasta ja kehittämissuunnitelmista sekä tietysti linnuista ja niiden muutosta, joka on nyt etelän suuntaan. Suunnitelmissa on turvallisempi tieyhteys alueelle, jolloin kummulle pääsisi jatkossa helpommin. Myös muuten aluetta ollaan kehittämässä monen yhteistyötahon voimin merkittävämmäksi suojelu- ja virkistysalueeksi.

Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille

Sakari ”Sakke” Savolainen

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , , , , , Read 169 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto