Torstaikävelynä villiyrtit 11.5.

Villiyrtit.

Villiyrttejä etsitään. Kuva: Sakari Savolainen

Torstaina 11.5. Suonummen majan ympäristössä järjestetty kävely keräsi 12 osallistujaa tutkimaan villiyrttejä. Viileästä säästä ja myöhäisestä keväästä huolimatta löysimme jo maasta nousseita yrttejä, joista voi saada tuoretta lisuketta ruokiin, salaatteja, teetä, mausteita tai terveysvaikutteisia rohtoja. Kävelimme pari kilometriä vetäjämme Mikko Kalliokosken johdolla. Mikko on keruutuoteneuvoja ja kuuluu Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen hallitukseen.

Lähtö tapahtui majalta ja ensimmäinen pysähdys oli mäen alla olevalla vanhalla pellolla. Kierros jatkui mukavia hiekkaisia polkuja läheisen pellon laitaan, josta käännyimme paluumatkalle. Pysähtelimme toistuvasti tutkimaan erilaisia kasveja ja kuulemaan niiden käyttömahdollisuuksista.

Salaattiaineksiksi löysimme nokkosia, poimulehtiä, mustikan ja puolukan lehtiä, maitohorsmaa, mesiangervoa, voikukkaa ja vuohenputkea. Tee-aineksiksi kävisivät esimerkiksi kanervan kukat, kunhan kukkiminen alkaa. Siankärsämöä emme löytäneet. Lääkinnällisiä vaikutuksia on mm. sianpuolukan marjoilla. Maitohorsman lehdistä ja muistakin kasveista voi tehdä jalkahauteita.

Jokamiehenoikeuksilla saa kerätä ruohovartisia kasveja, mutta suojelulliset asiat kannattaa huomioida. Esimerkiksi ahomansikka on vähentynyt niin, ettei sen lehtien keräämistä voi suositella. Puuvartisten kasvien osien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kannattaa tutustua kasveihin, ennen kuin niitä käyttää, jotta varmasti tuntee käyttämänsä lajit. Yhdelläkin kasvilla voi aloittaa ja laajentaa sitten vähitellen muihin.

Kasveja voi käyttää tuoreena, keitettynä, kuivattuna tai monella muullakin tapaa käsiteltynä. Kerääminen on paras tehdä aamulla aamukasteen haihduttua ja kaikki poimittava on hyvä kerätä aivan nuorena.

Lisämateriaalia löytää kirjoista ja verkosta, esimerkiksi hakusanoilla yrtit, hortoilu, villiyrtit tai yrttien kerääminen luonnosta.

Sakari Savolainen
RSLY:n varapuheenjohtaja

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto