Äänestä Riihimäen nimikkoperhosta

Olisiko tässä ehdokas Riihimäen nimikkoperhoseksi. Liuskeperhosen kuvasi Juha Jantunen. Herukkaperhonen on täpläperhosten heimoon kuuluva päiväperhonen.Lähteestä riippuen lajista käytetään myös nimiä liuskaperhonen ja karviaisperhonen.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää 1.5.-31.5. yleisöäänestyksen Riihimäen nimikkoperhosesta.

Aiemmin Riihimäellä on valittu nimikkoeläimeksi jänis, nimikkolinnuksi sinitiainen ja kasviksi värililja.  Jäniksen valintaan vaikutti Riihimäen maine pääsiäiskaupunkina.  Jänis on myös Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen logossa.

Luonnonsuojeluyhdistyksen  nettisivulla  voi Riihimäen nimikkoperhoseksi äänestää samoja lajeja, joita on kansallisperhosäänestyksessäkin (20 eri lajia). Yhdistyksen nettisivulla on nettiäänestys. Siinä voi ehdottaa myös muuta lajia nimikkoperhoseksi.  Ainoa vaatimus on, että perhoslajia esiintyy Riihimäellä, ja se mielellään saisi olla myös helposti tunnistettava.

Parhaillaan koko maassa on käynnissä äänestys Suomen kansallisperhoseksi, joka päättyy 17.6.  Perhoslajit ovat hyvin kuvattuina kansallisperhosäänestyksen sivulla www.kansallisperhonen.fi, josta saa myös laajasti muutakin tietoa perhosista.

Riihimäellä oman nimikkoperhosen valintaa puolustaa jo se, että Riihimäki on ollut teeman edelläkävijä. Juppalassa sijaitsee Riihimäen perhospuisto Paavolantie 4:n kohdalla. Puistossa  voi tutustua Riihimäellä tavattaviin yleisiin perhoslajeihin opastaulujen avulla. Puistossa on suosittu perhosten luonnonvaraisia ravintokasveja sekä värikkäitä perennoja, jotka houkuttavat perhosia.  Puistoon istutetaan kesäksi mm. talvettumassa olleita perhoskasveja kuten syyssyrikkää.  Puistosta saa tietoa kotipihaansakin  pehoskasveista.  Perhosteema näkyy myös  lasten leikkipuiston telineissä.

Äänestystuloksen pohjalta yhdistys tekee ehdotuksen Riihimäen kaupungille viralliseksi nimikkoperhoseksi.

Äänestykseen voi osallistua myös Riihimäen kirjastossa äänestyslipukkeilla. Kirjastossa on äänestysaikana palautuslaatikko.

Äänestykseen osallistuvien kesken arvotaan Luonnonsuojeluliiton teemamateriaalia, mm. Norppa-pehmoleluja.

Toistaiseksi Suomessa on ainakin 12 kuntaa valinnut nimikkoperhosen, joista osa on päiväperhosia.Nimikkolajit löytyvät täältä: http://wikikko.info/wiki/Luontotunnukset

On jo aika Riihimäenkin valita oma tunnusperhonen!

 

Pääset Riihimäen perhosäänestykseen tästä

Ajantasaisen tilanteen verkkoäänestyksen osalta näet täältä

 

Tässä vielä pari ehdokasta luonnonsuojeluliiton ehdokkaiden lisäksi

Piippopaksupää

Lauhahiipijä

Lanttuperhonen

 

 

 

 

 

 

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Harri Heinonen

 

Subscribe / Share

Article by Harri

Authors bio is coming up shortly.

2 Kommenttia

  1. Hieno projekti! Sellainen huomautus, että äänestys kansallisperhosesta päättyy 4.6., ei 17.6. niin kuin jutussa lukee :)

    Onnea nimikkosiivekkään valintaan!

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto