Äänestä!

Kunnallisvaaleissa voit omalla äänelläsi kertoa miten haluaisit asioita hoideltavan. Voit antaa äänesi henkilölle, jonka uskot parhaiten hoitavan itsellesi tärkeitä asioita. Nykymallinen edustuksellinen demokratia on kuitenkin melko rajoitettua, ja vaikuttaakin että merkittävimmät päätökset tehdään muilla näyttämöillä, missä taloudelliset seikat ovat tärkein peruste päätöksille.

 

Itse asiassa tuohon taloudelliseen päätöksentekoon osallistut joka päivä, ja omilla ostopäätöksilläsi teet jatkuvasti äänestykseen verrattavia kannanottoja. Jos siis ajattelit näissä kuntavaaleissa antaa äänesi luontoarvoja kannattavalle ehdokkaalle, saman asian voit tehdä päivittäin, miettimällä miten rahasi käytät. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Suosi kotimaista: Vältät pitkien kuljetusten aiheuttaman rasituksen luonnolle, ja voit olla suhteellisen luottavainen, että ympäristöasiat on edes kohtuullisesti huomioitu tuotannossa. Samalla tuet kotimaista, eli omaa työllisyyttä.

2. Suosi lähituotantoa: Kuljetusten aiheuttama ympäristökuorma vähenee entisestään, ja samalla voit varmistua että rahasi jäävät tuottamaan hyvinvointia lähiympäristöllesi. Näin voi myös varmistua, että rahavirrat eivät valu globaalien suuryritysten voittoina pois Suomesta.

3. Suosi luomua: Tuotannon ympäristökuorma vähenee, ja saat laadukkaampia tuotteita. Vaikka hinta voi olla hiukan kalliimpi, voit olla varma, että tuotanto on eettisesti hyväksyttävää, etkä tue ympäristöä hyväksikäyttävää tuotantoa. Näin rahasi eivät valu ulkomaille kansainvälisen kemianteollisuuden voittoihin.

4. Suosi Reilua kauppaa: Voit olla suhteellisen luottavainen, että luontoarvot eivät häviä globaalien suuryritysten tuotantokoneistojen taakse, vaan yrittäjä hoita omaa maataan, työntekijöitään ja tuotantovälineitään kestävällä tavalla.

5. Suosi pienyrityksiä: Näin varmistat, että lähelläsi säilyy laadukkaita palveluja, etkä joudu liikkumaan omalla autolla keskusliikeisiin, joissa tuotteet ja palvelut ovat keskitetysti tehotuotannolla tuotettua massaa.

6. Vältä yksityisautoilua: Kulutat liikkumiseen asumisen jälkeen eniten energiaa. Käytä kimppakyytiä, suosi julkisia ja pyöräile. Sen lisäksi, että säästät luontoa, säästät polttoainetta ja rahaa. Lisäksi saat kaupan päälle raitista ilmaa ja ilmaista liikuntaa.

7. Osta uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä: Asumiseen kulutat eniten energiaa. Mieti millä tuotat lämmityksen. Uusitutuvilla energiamuodoilla tuotettu sähkö ei ole merkittävästi kalliimpaa kuin Fossilisilla tai ydinenergialla tuotettu. Lisäksi kannattaa tietenkin satsata eristykseen ja pyrkiä vähentämään turhaa kulutusta.

8. Kierrätä: Mitä pitempään tuotetta pystyy hyödyntämään, sitä harvemmin tarvitsee tuottaa uutta tuotetta tilalle. Jos et itse tarvitse tuotetta, anna se eteen päin tai myy kirpputorilla. Hanki laadukkaita tuotteita, jota voi käyttää pitkään. Näin vähennät jätemäärää, sekä tuotantoon kuluvan energian määrää.

9. Korjaa: hanki tuotteita, joita voi ja kannattaa korjata. Näin voit välttää uuden tuotteen hankintaa, vähennät jätemäärää sekä tuotantoon kuluvan energian määrää.

10. Lajittele: Näin voit vähentää jätteen määrää. Suuri osa jätteestä on pakkausjätettä, suosi kevyesti pakattuja tuotteita.

11. Tee itse ja keräile luonnosta: Varsinkin ruuan kohdalla tätä on helppo soveltaa. Marjastus ja sienestys on hauskaa puuhaa, ja saat metsästä puhtia. Itse tehdyssä on taivaallinen maku, ja voit vähentää teollisen ruuan käyttöä.

12. Älä kuluta turhaan. Jokainen ostamasi tuote on tulevaisuuden jäte, jonka tarvitsemasta energiasta ja raaka-aineesta 90% on muuttunut jätteeksi jo tuotantovaiheessa.

 

PS. Kannattaa äänestää myös kunnallisvaaleissa!

 

Subscribe / Share

Article by Harri

Authors bio is coming up shortly.
Harri tagged this post with: , Read 44 articles by

Yksi kommentti

  1. Petri sanoo:

    Kun päätökset tehdään muilla areenoilla näyttää suomalainen päätöksenteko liikkuvan kapeissa raameissa. Kyllä täällä silti monista asioista päätetään ihan itsekin. Hyviä esimerkkejä ovat METSO-määrärahat, turvetuotanto, miksei turkistarhauskin. Näistä ei päätetä kansainvälisillä areenoilla ja jo näidenkin kysymysten vuoksi kannattaa äänestää.

    ”Henkilökohtainen on poliittista” on alunperin feministien käyttämä iskulause, mutta nykyisellään sopii monien muiden ohella yhtä hyvin ekologisiin kulutusvalintoihinkin. Vaalien aikaan politiikasta aletaan puhua ikään kuin poliittinen liittyisi vain eduskuntaan ja puoluepolitiikkaan. Samalla unohdetaan, että arkiset valintamme joko vahvistavat tai toimivat vastaan vallitsevaa tilannetta. Niissä on siis poliittinen ulottuvuutensa.

    Hyvä lista!

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto