Metsä ei hyödy moottoreista (AP 22.2.)

Metsä

Metsä

Metsään liittyviä termejä ovat hiljaisuus, rauha, sopusointu. Metsä voi parhaiten, kun sen antaa olla rauhassa. Metsä selviää ilman hoitoa. Ihmisen tekemiä hoitotoimenpiteitä ei ole suunniteltu metsän, vaan ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Jos esitetään, että ihmisen toimenpiteet ovat hyväksi metsälle, voidaan höristää korvia, ja miettiä: ’Kuka tästä hyötyy?’

Kun metsään saapuu moottori, tasapaino järkkyy. Metsästä halutaan silloin jotain sellaista hyötyä, joka häiritsee metsän luontaista olotilaa. Moottorisaha, traktori, auto ja moottoripyörä tuovat metsään elementin, joka muokkaa ympäristöä ihmisen ehdoilla. Jos väitetään että moottorivoimin lisätään metsien monimuotoisuutta, se on sama kuin väitettäisiin, että muovi lisää merien monimuotoisuutta.

Metsien suurin arvo sisältyy alussa mainittuihin peruselementteihin. Ihmisen kannalta terveellisintä on mennä metsään ilman konevoimaa ja nauttia niistä perusasioista. Monessa paikassa on nyt vastakkain metsien perusarvot ja ihmisen henkilökohtaiset arvot. Metsien merkitys aletaan hiljalleen ymmärtää Pohjois-Suomessa, jonne turistit tulevat ihmettelemään täällä säilynyttä luonnonrauhaa, ja tuovat maalle enemmän tuloja kuin alueelle suunniteltu muu teollisuus.

Moottoreilla metsään tuodaan ihmisen hallitseman ympäristön elementit, mitä on vaikea ymmärtää. Miksi pitää viedä metsään melu, saasteet  ja häiriö, kun ne ovat jo liiallinen osa asuinympäristöä muutenkin. Vastauksen pitäisi olla selvä ilman mitään ruotsalaisia tutkimuksia…

Riihimäen seudun Luonnonsuojeluyhdistys

Harrri Heinonen

Puheenjohtaja

Harmonia

Harmonia

Subscribe / Share

Article by Harri

Authors bio is coming up shortly.

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto