Torstaikävelynä ruokasieniretki 1.9.

sieniretki

Ruokasieniretkeläisiä Vahteristossa. Kuva: Sakari Savolainen

Torstaikävelynä toteutui ensimmäinen syyskuuta sieniretki Vahteristossa Mikko Kalliokosken (RSLY) opastuksella. Kävelyyn osallistui kolmekymmentä sienistä kiinnostunutta ja saimme mielenkiintoista ja tärkeää perustietoa yleisimmistä ruokasienistä. Jo lyhyt kävely osoitti, että sieniä on paljon ja lukuisia lajeja. Mikon ohje olikin, että kannattaa ottaa haltuun aluksi muutama tärkeä sieni, jotta varmasti tunnistaa ne ja laajentaa sitten tietojaan ja taitojaan muihin sieniin. Seitikit, rouskut, haperot, tatit ja vahverot muodostavat ryhmiä ja on hyvä oppia keskittymään joihinkin ryhmiin, jotta ei käyttäisi aikaa ruokasieniksi kelpaamattomiin lajeihin. Opin itsekin tunnistamaan varmemmin tällä retkellä huomaamattoman ja hyvän ruokasienen eli suppilovahveron, kavereiden kesken suppis vaan. Niitä näytti olevan runsaasti tänä syksynä ainakin tuon kävelyn perusteella.

Suomessa on muutama vaarallisen myrkyllinen sienilaji, mutta ei yhtään myrkyllistä tattia, siis niitä sieniä, joilla on pillit, ei helttoja. Jotkut termitkin kannattaa opetella, kuten johteinen heltta, lakin muotoa kuvaavat termit jne., jotta voisi syventää oppimaansa. Sienet ovat erittäin monimuotoisia ja yhdestäkin lajista voi löytää väri- ja muotomuunnoksia, jotka teettävät päänvaivaa tunnistuksessa. Maistaminen auttaa myös tunnistamaan ja varmistamaan lajeja. Valkoinen maiti puristettaessa kertoo usein myrkyttömyydestä ja kirkas maiti taas ruoaksi kelpaamattomuudesta, mutta yhden asian varaan ei tunnistusta kannata silti jättää. Ruoaksi käytettävät sienet kannattaa tunnistaa varmasti oikein ja epävarmoissa tapauksissa kannattaa hakea tunnistukseen apua asiantuntijoilta ennen sienten käyttöä.

Vaikka kirjoista saa ohjeita, myös mm. Martat ja muutkin tahot auttavat tunnistuksessa. Netti tietysti on myös hyvä tietolähde. Ruokakäytön lisäksi sieniä on perinteisesti käytetty myös lankojen ja kankaiden värjäyksessä. Itselleni varmistui se, että hyviä ruokasieniä on runsaasti ja sienien maailma on hyvin kiehtova osa ekosysteemiä noin laajemminkin. Hyvän tuntemuksen hankkiminen vaatii sitkeää puurtamista, mutta muutaman tai vain yhden lajin tunnistamalla saa jo ilmaista ruokaa metsästä ja samalla hyvää liikuntaa. Kuvissa on sieniretkeläisiä Vahteriston luontopolun maastoissa.

Mikko tutkii ja esittelee haaparouskua. Kuva: Sakari Savolainen

Sakari Savolainen, RSLY:n varapuheenjohtaja

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto