Puheenjohtajan palsta

Yhdistyksen puheenjohtaja

Yhdistyksen puheenjohtaja Harri Heinonen

Yhdistystoiminta on haasteiden edessä. Perinteikäs ja runsaasti hyviä tuloksia aikaan saanut toimintamuoto kärsii toimijapulasta ja sen seurauksena voimavaroja joudutaan kohdistamaan valikoidusti. Yhdistysten ja muun kolmannen sektorin valvontavastuulle siirtyy jatkuvasti kriittisempiä yhteiskunnallisia asioita, kun julkinen sektori karsii pehmeistä arvoista taloudellisissa paineissa. Yhdistysaktiivit saattavat joutua ottamaan vastuuta asioista, joihin vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa ei pitäisi tarvita törmätä. Tällaiset tilanteet saattavat korottaa aktiiviseksi toimijaksi lähtemisen kynnystä entisestään, mutta toisaalta tämän kaltaiset vaikutusmahdollisuudet saattavat toimia kannustimina ja innostuksen lähteinä.
Itse koen luonnonsuojeluun liittyvät tehtävät ja vastuut tilaisuutena pieneen kompensaatioon kaikesta siitä hyvästä, josta olen itse saanut luonnon
tarjoamien mahdollisuuksien kautta nauttia. Iän karttuessa olen jatkuvasti selvemmin voinut ymmärtää omien voimavarojeni, terveyteni ja hyvinvointini olevan lähtöisin suoraan tai epäsuorasti luonnosta. Siksi onkin ilo saada tilaisuus päästä Tarjan, Petrin ja Martin jalanjäljissä jatkamaan tärkeiden arvojen vaalimista hyvin hoidetun yhdistyksen tarjoamalta näköalapaikalta luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana.
Yhdistyksen 41. toimintavuosi on jo lähtenyt vauhtiin aktiivisissa merkeissä. Tapahtumia on jo järjestetty ja uutta mielenkiintoista asiaa on vireillä. Alkuvuoden perinteinen KHLY:n kanssa yhteistyössä järjestetty linturalli sai ennätysosanoton. Luonnonsuojeluyhdistykseltä oli uutta edustusta myös niissä merkeissä. Luonto Lainassa tilaisuus oli lupaava alku uudelle yhteistyölle Samuli Parosen seuran kanssa, kun luontokokemukset yhdistettiin runoelämyksiin. Tälle toiminnalle on tiedossa jatkoa yleisön pyynnöstä.
Virallisemmissa merkeissä edetään kaupungin ympäristö- ja puistotoimen kanssa, kun taloudelliset paineet alkavat kohdistua myös Riihimäellä luonnonvaroihin sekä luontoarvoihin. Sama huolestuttava kehitys on käynnissä myös valtion ministeriöiden tasolla. Yhdistys on tarjonnut apuaan kaupungin metsäoperaatioiden suunnitteluun, kun hakkuutavoitteiden kasvaessa pitää varmistaa arvokkaiden kohteiden säilyminen. Kaupungin linjaukset kestävän kehityksen kärkitoimijana punnitaan tässä kehityksessä, kun rankkojen säästötavoitteiden rinnalla pitää varmistaa terveellinen ja viihtyisä elinympäristö sekä kuntalaisille, että metsien hiljaisemmalle väelle. Yhdistys tapaa kaupungin toimijoita maaliskuun alussa, odotukset yhteistyöstä ovat molemmin puolin positiiviset.
Tämä vuosi on taas erämessuvuosi, ja yhdistys on mukana omalla osastolla, jossa järjestetään tiedotusta ja toimintaa entiseen malliin. Suomen luonnon päivän luontotapahtuma järjestetään nuorisoteatterin kanssa elokuussa nyt jo kolmatta kertaa, tällä kertaa Riuttassa. Torstaikävelyiden aiheita on myös jo pohdittu, mukana vanhoja sekä uusia teemoja. Luontokerho on myös tarkoitus järjestää jossakin muodossa.
Yhdistyksen organisaatiossa ja toiminnassa on tapahtunut muutoksia. Hallituksen kokoonpanomuutokset selviävät kotisivun yhteystiedot-osiossa.
Tervetuloa mukaan  toimintaan!
/Harri Heinonen

Subscribe / Share

Article by Harri

Authors bio is coming up shortly.

3 Kommenttia

 1. Kalle jokinen sanoo:

  Toivottavasti yhdistys valittaa Huhtimonmäen kaavasta. Yhdistyksen muistutuksen annettiin ylimalkainen vastaus eikä paukkupatruunamelun suojaus ole rakennuslain mukainen

  • Harri Heinonen sanoo:

   Moi

   Kiitoksia palautteesta. Käsittelemme tämän maaliskuun alun hallituksen kokouksessa. Pari kohtaa valituksesta ohitettiin aika kevyesti.

  • Harri Heinonen sanoo:

   Valtuusto ei ollut kiinnostunut Vihreiden uudelleen esille nostamasta luonnonsuojeluyhdistyksen muistutuksesta. Kaavassa saattaa tulla ristiriitaisuuksia yleiskaavan kanssa.

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto