Osallistu siilikyselyyn Riihimäellä, Hyvinkäällä, Lopella ja Hausjärvellä!

Paikalliset luonnonsuojeluyhdistykset sekä Luonnontieteellinen keskusmuseo toivovat yleisöltä siilihavaintoja, tarkoituksena selvittää siilien yleisyyttä Riihimäen, Hyvinkään, Hausjärven ja Lopen kuntien alueilla.

Kyselyyn voi vastata suoraan Luonnontieteellisen keskusmuseon lomakkeelle tämän linkin kautta: http://loydos.luomus.fi/forms/luontohavainto?language=fi .

Siilimerkki, kuva: Tarja Heikkonen

Siilimerkki

Samasta kyselystä tiedotetaan myös Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen (toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä) , Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen sekä Lopen luonnonystävien nettisivuilla. Kyselyn alullepanija on Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys, joka teetätti siilikyselyn Riihimäellä 1997-1998. Tuolloin yhdistys kartoitti tiealueita, joilla jää siilejä liikenteen jalkoihin ja teki kuntalaisaloitteen siilivaroitusmerkkien hankkimiseksi katuosuuksille kyseisille katuosuuksille. Siilien havainnointi kiinnosti asukkaita muutoinkin ja havaintoja tuli yli sadalta siilinystävältä. Yhdistys suunnitteli myös siilivaroitusmerkin, jollaista ei kuitenkaan kustannussyistä kaupungin katukuvaan saatu.

Kyselylomakkeena toimii nyt Luonnontieteellisen keskusmuseon Löydös-järjestelmä, johon voi tallentaa erilaisia havaintoja. Havainnot tallentuvat suoraan museon sähköiseen tietokantaan. Samoja tietoja voi toimittaa yhdistyksille sähköpostilla. Kirjastoihin voi jättää tiedot siilihavainnoista kesäkuun loppuun mennessä.

Tärkeintä olisi ilmoittaa tarkka paikka, missä ja minkälaisessa ympäristössä siilin tai siilejä on havainnut ja milloin. Myös kuolleista siileistä voi lähettää tiedon. Sähköiseen kyselyyn voi lähettää myös valokuvia siileistä. Kyselyyn toivotaan vastauksia kevään ja kesän 2015 aikana. Kyselyyn toivotaan osallistuvan myös paikallisten alakoulujen, jotka voivat samalla hyödyntää kevätseurannassa Luonto-Liiton kevätseurantamateriaaleja.

Kyselystä laaditaan yhteenveto ja mahdollisia suosituksia kuntien puistometsänhoitajille ja asukasyhdistyksille. Hyvinkäällä ja Riihimäellä järjestetään myös lapsiperheille suositut siilisatutunnit toukokuussa. Siilitarinoita julkaistaan myös yhdistysten netti- ja Facebooksivuilla.

Ovatko siilit lisääntyneet vai vähentyneet? Miten siilejä voi auttaa? Myös näihin kysymyksiin vastataan kevään mittaan yhdistysten nettisivuilla.

Tervetuloa mukaan siilitutkimukseen!

Siilifakta
Siilien aikainen heräily on luonnollinen ilmiö.
Siilit ovat selvinneet Suomen oloissa vaihtelevista talvista huolimatta.
Siili käy horroksen aikana noin seitsemän päivän välein ulkona tekemässä tarpeensa. Samalla se katsoo, missä vaiheessa kevättä mennään. Jos pesä on vettynyt, siili voi joutua hakemaan uuden nukkumapaikan.
Aikainen pihan kevätsiivous on siilin kannalta huono. Lehtikasojen siivousinto saattaa viedä mennessään siilin ainoan turvan.
Luonnossa siili on kaikkiruokainen ja syö etenkin toukkia, kovakuoriaisia ja matoja.
Siilien ruokintaan sopivat parhaiten  kissan ja koiranruuat, rouhitut maapähkinät, kypsennetty suolaton kala tai liha ja juomaksi tuore vesi.
Vältä näitä: maito (aiheuttaa siilille ripulia ja vatsakipuja), mausteiset ja suolatut ruuat, leipä ja teolliset ruuat kuten makkarat.
Lisää vinkkejä: www.siilikiikarissa.fi, www.luontoportti.com

Talvisiili, kuva: Tarja Heikkonen

Martti Rajamäki tutkimassa talvella löytynyttä siiliä. Se valitettavasti kuoli, vaikka vietiin hoitoon Korkeasaareen.

Siili, kuva: Tarja Heikkonen

Siili


Arkiston vastaavat:

No related posts.

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , Read 154 articles by

11 Kommenttia

 1. Lampinen markku sanoo:

  Nähty siili aamulla 05.20 25.4-15 Riihimäki, Heinonpolku 9 Tienhaara. Siili oli omakotialueella kyseisen talon pihassa. Vain tämä yksi siili, ei muista havaintoja sillä alueella.

 2. Virpi Lyytimäki sanoo:

  Nähty siili 2.5. noin klo 9 aamulla Rajapolku 7:n pihassa kompostien luona.

 3. Marjut Ranne sanoo:

  9.5.2015 klo 23.40 Siili ylitti tien Kontiontie 11 kohdalla.

 4. Tuula Hurme sanoo:

  Pappilankatu 51 Hyvinkää,rivitalon takapihalla 10,5 aamuyöstä tutki paikkoja noin puolitoista tuntia.

 5. Tuula Valto sanoo:

  Nähty siili Kallenpolku 3, Riihimäki, useana iltana.

 6. Meillä kolme siiliä , yksi tosi kesy. Tulee pihalle päivälläkin kun kuulee ääneni. Yksi muita paljon pienempi.

  • Edelliseen liittyen osoite on Peltotie 8. Loppi

   • Tarja Heikkonen sanoo:

    Hei! Aamuposti olisi tekemässä juttua siilistä. Saako sinulle soittaa, lähetätkö puhelinnumeron? Toivoisivat tietysti kuvaan siilinkin,terveisin Tarja Heikkonen

 7. Mirja Laine sanoo:

  Allinnan alueella (Isokäyrä 5 pihapiirissä) jo useana vuonna. Tänä keväänä havaintoja parvekkeelta useammasta ehkä 4-5. Tulevat iltaisin ruokailemaan, heittelen kissan ruokaa ja nappuloita. Klo 21.30-23.30 välisenä aikana B talon rinteessä.

 8. Jukka Numminen sanoo:

  Ryttylässä Kirkkomäentie 17 on siilejä, viime kesänä kolme ja tänä kesänä nähty neljäkin yhtäaikaa. Liikkuvat useamman talon pihoissa.
  Olemme asuneet täällä 12 vuotta ja viime kesä oli ensimmäinen kun niitä näkyi.

 9. Jenna sanoo:

  Kolme siiliä tuli taas tavalliseen tapaan iltapalalle meidän terassille. Ovat kulkeneet päivittäin jo noin kolmen viikon ajan meillä syömässä. Kaiken kaikkiaan siilejä on neljä, yksi niistä käy hieman harvemmin.

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto

Viimeisimmät kommentit