Eino-myrsky lisää metsien ja puistojen monimuotoisuutta

Kalmun monimuotoinen luonto on syntynyt pitkälti myrskyjen seurauksena. Kuva: Martti Rajamäki

Kalmun monimuotoinen luonto on syntynyt pitkälti myrskyjen seurauksena. Kuva: Martti Rajamäki

Riihimäen Seudun luonnonsuojeluyhdistys muistuttaa Eino-myrskyn kaataman lahopuun merkityksestä.

Viime sunnuntaina riehunut Eino-myrsky on kaatanut paikka paikoin metsää. Myös kuntien ja kaupunkien omistamissa metsissä ja puistoissa on kaatunut puita ja pudonnut oksia. Usein pienialaisiakin myrskytuhojen jälkiä kiiruhdetaan siivoamaan turhankin nopeasti hyönteistuhojen pelossa. Muutamasta tuulenkaadosta ei ole mitään vaaraa. Toisaalta metsistä raivataan vanhojakin kuusilahopuita, joilla ei ole enää mitään merkitystä kirjanpainajille.

Suomalaisissa metsissä lahopuu on erittäin tärkeä monille uhanlaisille lajeille. Noin 5000 metsässä elävää lajia on riippuvaisia lahopuusta ja sadat lajit ovat uhanalaisia lahopuun niukkuuden takia. Lahoava puu lisää luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla kasvualustan ja sopivan pienilmaston monille lajeille. Kaatuneet puut ja pudonneet oksat luovat myös luonnollisen metsän tuntua esimerkiksi virkistysalueilla. Tämän vuoksi myrskyn tuottama lahoava puusto pitäisi jättää metsään niille sijoilleen.

Osa myrskytuhoalueista on mahdollista suojella vapaaehtoisen METSO-ohjelma kautta. Tällöin maanomistaja saa korvauksen taloudellisista menetyksistä. Alue on myös mahdollista säilyttää omassa omistuksessaan.

Hienoimmat esimerkit myrskyn tuottamasta metsäluonnon monimuotoisuudesta löytyvät Kalmun alueen vanhoista metsistä.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Lisätiedot. Petri Mäkelä 040-7546966


Arkiston vastaavat:

Metsien monet arvot,
Näkökulmia luonnonsuojeluun,
Suuri metsähuijaus,
Kannanotto koskien ELY-keskukselle tehtyjä luonnonsuojelualuehakemuksia Riihimäen Kalmun alueella

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , , , , Read 154 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto

Viimeisimmät kommentit