Jos sieneen haluat mennä nyt…

Marraskuussa sienet eivät todellakaan ole kadonneet maisemista. Sen lisäksi, että kuusimetsissä melkein kompastuu suppilovahveroihin, niin hautuumailta, puistoista sekä metsistäkin löytää yllättävän paljon aivan näyttäviäkin helttasieniä.

Kenties omintakeisin sieni, jota voi vielä löytää nurmikoilta ja lehtikomposteista on kystikkä. Mustan samettimaisen charmikkaan jalan lisäksi sienellä on hyvin omintakeinen haju: raikas kuore. Joskus aikoinaan laji on ollut silmälläpidettävä, mutta nykyisin sitä löytää yhä useammin silmän iloksi melko tavallisiltakin nurmikoilta.

Kystikkä. Kuva: Martti Rajamäki

Kiillemustesienetkin kiiltävine lakkeineen loistavat vielä muutamin paikoin nurmikoilla. Näistä tulevaa mustetta voi käyttää jossain määrin ainakin kirjoitusmusteen korvikkeena.

Kiillemustesieni. Kuva: Martti Rajamäki

Vanhojen sammaleisten puistopuiden runkoja koristavat juuri tähän aikaan lyhtymäiset hiipot. Etenkin Riihimäen Lehmushovin alueella saattaa näitä kasvaa yhdellä rungolla satoja.

Myyränhiippo. Kuva: Martti Rajamäki

Pajukoissa talvijuurekas, kulinaristien herkkusieni, tuottaa iloa löytäjälleen keltaisine lakkeineen. Etenkin Japanissa tätä sientä kasvatetaan ravintoloiden vetonaulaksi, siellä se tunnetaan nimellä enokitake.

Talvijuurekas. Kuva: Martti Rajamäki

Kuusimetsiäkin koristavat monet hiipot, mutta etenkin sieltä voi löytää myös ruskehtavalakkisia nääpiköitä. Nääpikät sammaleessa kasvaessaan näyttävät usein piippalakkeineen kuin satukirjan sieniltä.

Nääpikkä. Kuva: Martti Rajamäki

Subscribe / Share

Article by Martti

Authors bio is coming up shortly.
Martti tagged this post with: , , , , , Read 27 articles by

Yksi kommentti

  1. moi sanoo:

    löl

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto