Syksy on sienten monimuotoisuuden aikaa

Napalakki on kaunis ilmestys kasvaessaan jäkälän ja sammalen seasta. Kuva: Martti Rajamäki

Tänä syksynä erityisesti Vahteristossa kulkiessani olen huomannut, kuinka paljon erilaisia sieniä kasvaakaan metsissämme. Suurin osa näistä lajeista ei tietenkään ole syötäviä, mutta tärkeintä ei olekaan mielestäni sienten syöntikelpoisuus vaan niiden kauneus ja monimuotoisuus. Eikä sovi unohtaa niiden merkitystä suomalaisessa metsäluonnossa, sillä ilman sieniä ei olisi juuri metsiäkään. Niin tärkeitä mykorritsasienet metsissämme ovat. Sienet ovat myös muun muassa todella tärkeitä lahottajia.

Erityisen kauniita ovat etenkin monet veriseitikkiryhmän edustajat, kuten veriseitikki ja verihelttaseitikki. Näitä kauniita seitikkejä monet käyttävätkin värjätessään esimerkiksi lankoja. Ne antavat kauniin luonnollisen punaisen sävyn langoille. Myös hyvin pienet sienet ovat kauniita, jos niitä osaa vain katsoa. Toissaviikolla eräs napalakki kasvoi pirteästi jäkälän seasta Vahteristossa, eikä sitä olisi huomannut, ellei juuri sieltä olisi keksinyt katsoa.

Oranssirousku on hyvä loppusyksyn ruokasieni. Kuva: Martti Rajamäki

Toki ei ole syksyllä juuri parempaa ruokaa kuin lampaankääpäpihvit tai, jos oikein käy tuuri niin voi herkutella ukonsienipihveillä. Nykyisin, harmi kyllä, ukonsieni on monien muiden perinteisen maatalouden seuralaislajien kanssa vähentynyt merkittävästi. Todella hyviä ja turvallisia muita ruokasieniä ovat esimerkiksi herkkutatit, ruskotatti, miedot haperot ja monet rouskut, joista erityisesti haluaisin mainita sikurirouskun. Sikurirousku on nimittäin yksi niistä harvoista ruokasienistä, joita voi käyttää myös mausteena. Joka syksy suurin osa ruokasienistä jää keräämättä, mutta on kuitenkin ilahduttavaa, että varsinkin Vahteristosta on usea ihminen löytänyt itsensä sieniä keräämästä.

Subscribe / Share

Article by Martti

Authors bio is coming up shortly.
Martti tagged this post with: , , , , Read 27 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto