Koulumetsäkartoitukset – Patastenmäki

Huhtakurjenpolvi löytyi yllättäen Patastenmäestä. Kuva: Martti Rajamäki

Yleiskuvaus

Patastenmäen metsä on pääosin mustikkatyypin kuusimetsää, mutta alueella on myös yksi kuivempi kallio. Valitettavasti metsästä on kaadettu puita ja haettu pois tuulenkaatoja, minkä takia kenttä– ja pohjakerros on monin paikoin tuhoutunut. Kulkeminen alueella on maahan jätettyjen pienten oksien takia hankalaa suurimmassa osassa aluetta.

Pääasiallisesti kenttäkerroksen muodostaa mustikka, metsäkastikka, metsäalvejuuri, lillukka sekä metsäimarre . Joissain paikoissa on hieman rehevämpää, mikä näkyy käenkaalin runsautena. Myös kieloa on paikoin paljon. Yllättäen paikalta löytyy myös rauhoitettuja tai silmälläpidettäviä lajeja peräti kolme. Nämä ovat valkolehdokki, huhtakurjenpolvi ja kellotalvikki. Näistä kellotalvikki ja valkolehdokki ovat alueella melko runsaita, mutta huhtakurjenpolvea tapasin vain yhden kukkineen yksilön. Tosin huhtakurjenpolvi on hyvin oikullinen laji ja sen siemen voi säilyä maaperässä hyvin pitkään odottaen seuraavaa mullistusta. Huhtakurjenpolvea on pidetty pitkään palopaikkojen lajina, mutta nykyisin sen on havaittu hyötyvän myös hakkuuaukoista.

Alueen lajit:

ahokeltano, ahomansikka, ahomatara, aitovirna, amerikanhorsma, ahosuolaheinä, haapa, harmaaleppä, hiirenvirna, hieskoivu, hietakastikka, hevonhierakka, hollanninpunaherukka, huhtakurjenpolvi, huopaohdake,, jänönsalaatti, kallioimarre, kalliovillakko, kalvaspiippo, kangasmaitikka,karheapillike, karhunputki, karviainen, kataja, kaura, kellotalvikki, kevätlinnunherne, kielo, kiiltopaju, kirjopillike, kivikkoalvejuuri, koiranheinä, koiranputki, konnanvihvilä, korpikastikka, kultapiisku, kuusi, kylänurmikka, käenkaali, lehtonurmikka, leskenlehti, lillukka, linnunkaali, lutukka, lupiini, maitohorsma, metsäalvejuuri, metsäapila, metsäimarre, metsäkastikka, metsäkorte, metsälauha, metsämaarianheinä, metsämaitikka, metsäorvokki, metsätähti, mustikka, mänty, niittyhumala, niittyleinikki, niittynurmikka, niittynätkelmä, nokkonen, nuokkuhelmikkä, nuokkutalvikki, nurmilauha, nurmipuntarpää, nurmirölli, ojakellukka, ojakärsämö, oravanmarja, paimenmatara, peltokanankaali, peltolemmikki, peltovalvatti, peltovillakko peurankello, piharatamo, pihasaunio, pihatatar, pihatähtimö, pihlaja, pikkutalvikki, pujo, puna-ailakki, puna-apila, punanata, puolukka, päivänkakkara, raita, rantanenätti, rantanurmikka, rauduskoivu, rohtotädyke, rönsyleinikki, salokeltano, sarjakeltano, savijäkkärä, siankärsämö, soreahiirenporras, sormisara, sudenmarja, suikeroalpi syysmaitiainen, tahmavillakko, taikinanmarja, tammi, tesma, timotei, tummarusokki, tuoksuvatukka, tuomi, vaahtera, vaalea-amerikanhorsma, vadelma, valkoapila, valkolehdokki, valkovuokko, vanamo, voikukka, vuohenputki

Koulumetsäkartoitukset liittyvät Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen tekemään koulumetsäkyselyyn Riihimäen ja Hausjärven kouluille ja päiväkodeille. Kartoitukset kohdistuvat kyselyn esiin nostamiin paikkoihin. Lue lisääLuonnonsuojeluyhdistys toteuttaa koulumetsäkyselyn Riihimäellä ja Hausjärvellä ja Riihimäen ja Hausjärven päivakotien ja koulujen lähimetsakyselyn yhteenveto

Subscribe / Share

Article by Martti

Authors bio is coming up shortly.
Martti tagged this post with: , , , , Read 27 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto