Vantaanjoki esillä yhdistystapaamisessa

 Kuntien jätevesiasiat täytyy pistää kuntoon niin, ettei jätevesiä pääse puhdistamattomana Vantaanjokeen ja että pohjavedet pysyvät puhtaina. Näin todettiin Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin pohjoisten yhdistysten tapaamisessa Hyvinkäällä 26.4. Mukana oli myös yhdistyksestämme kolme osanottajaa.
Vantaanjoen tilanteesta, jätevesipäästöistä ja kutusoraikkojen kunnostuksesta kertoi Virtavesien hoitoyhdistyksestä Kari Stenholm.
Sitä ennen käsiteltiin maa-ainestenottoasioita, jotka tulevat seudulla lisääntymään. Kun soravarat on lähes kaluttu loppuun, haetaan kiviaineslupia. Hyvinkää on jo kuin reikäjuustoa. Muutkin kalliot Hämettä myöten kiinnostavat.
Riihimäki on puolestaan Vantaanjoen likaaja, ainakin tulvahuippujen aikaan. Jätevesipäästöt ovat ikäviä jo lyhyenäkin aikana: jätevesitulpan hapeton vesi tappaa eli köyhdyttää eliöstöä varsinkin puhdistamojen alapuolella. Ei ole ihme, ettei vuollejokisimpukka ole päässyt lisääntymään Nukarinkoskesta ylöspäin. Jatkuvat päästöt tekevät turhaksi myös uhanalaisen meritaimenen kudun, ja muukin kalasto kärsii. Jätevedessä jylläävät myös bakteerit, virukset ja lääkejäämät.
Viranomaiset ovat hampaattomia: vaikka lupaehdot ylittyvät ja jätevesiä pääsee, ely-keskus voi vain huomauttaa. Vaikuttaa vähän samalta toiminnalta kuin Talvivaarassa. Tämä allas vain on luonnon muovaama.
Onneksi ihmisen toiminnasta on joskus myös hyötyä: Peltosaaren kosteikkopuisto syntyi rakennusmassoista Vantaanjoen tuntumaan joutomaalle, ja on nyt kaupunkilaisten keidas.
Vapon Sammalistonsuon tulvapellot ovat puolestaan joutsenten ja hanhien levähdyspaikka ja nytkin seudun paras linturetkikohde.
Tarja Heikkonen

Subscribe / Share

Article by Tarja

Authors bio is coming up shortly.

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto