Luontoharrastajan viikko

Nyt kun valmistaudutaan 13.2. alkavaan luonto- ja ympäristöviikkoon, on mukava katsastaa touhuiluja viikon varrelta.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys noteerattiin peräti luonnonsuojeluliiton valtakunnallisessa luonto- ja ympäristöviikon tiedotteessa. Riihimäen kirjasto pääsi esille noin 200 muun joukosta. Hyvä Riihimäki!

Siis sankoin joukoin ensi viikolla Riihimäen ja Oitin kirjastoon äänestämään mieleisintä vesistöä.

Pitää oikein miettiä, mikä se omalta kohdalta olisi. Ehkä Vantaanjoki, kun seuraan aina Riihimäen aseman kulmilla, kuinka paljon siellä uiskentelee sorsia, puhumattakaan sitten maisemaelämyksestä, mitä joki tarjoaa varsinkin alempana kuten Usmin hiihtoladun varrella tai Hyvinkäänkylässä tai Nukarin koskella. Ja monelle joki on mieluisa kalastuspaikka.

Ilvekset ovat puhuttaneet myös. Edelleenkin tuntui kummalta, että ilvestihentymien verukkeella ilveksiä tapetaan. Niistä kun ei ole ihmiselle vaaraa, vaan vaarakuvat ovat liioiteltuja. Ilves liikkuu hämärissä, joten eipä se ole kotoisille kissoille tai koirille vaarana, vaikka pihan poikki kulkisikin jäniksen perässä. Kotieläimethän ovat sisällä. Jos taas ilves verottaa jonkun peuran, on sekin reilua, kun ajatellaan että peurat kuitenkin suurimman osan vuodesta tulevat toimeen ilman ruokintaa. Jää niitä silti metsästettäväksi asti.

Viikon ilonaiheisiin kuuluu aito kuutamohiihto Vahteristossa, nimittäin täysi kuutamo mollottamassa Suonummen majan suunnalla oli kyllä elämys! Ja maisema lähes yhtä tykkyluminen kuin Lapissa. Seuraavan kerran pitää lähteä kiemurtelemaan metsäpolkuja kävellen taskulampun valossa kuutamometsässä.

Luonnossa järjestön mukaan tempaama huomaa myös toimivansa monessa mukana. Viikon ymoäristökasvatuksen toimikunnan kokouksen valmisteluun on kuulunut esimerkiksi Liikunnan Ekomerkki-asioiden selvittelyä. Hyvinkään Palloseura on ollut tässä hyvin esimerkillinen ja liiton kummiseura.

Luonnonsuojeluliiton koulumetsähanke on myös lähtenyt liikkeelle. Iloisena voin todeta, että riihimäkeläisellä sinnikkyydellä sekin on saatu aikaan! Innostus on tarttuvaa, ja lopulta rahoituskin järjestyi.

Kokoan paikallisyhdistysten yhteydenottoja sopivista alueita koulumetsäkoordinaattori Virpi Sahin apuna.

Onko muuten kaikilla Riihimäen ja Hausjärven kouluilla lähellä metsä, jonne on helppo suunnata? Mitä metsiä opetuksessa käytetään? Kuntien ympäristötoimistoilla ja koulutoimessa olisi hyvä olla tämä tieto koottuna, jos ei , niin tänä vuonna sopisi aloittaa!

Luontovuoden terveisin Tarja Heikkonen

Subscribe / Share

Article by Tarja

Authors bio is coming up shortly.
Tarja tagged this post with: , , , , , Read 8 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto