Kenkiänkoskea talvella

Viikko sitten lauantaina kävin Kenkiänkoskella, ajatuksena ihan vain kuvata tätä itselleni melko tuntematonta Hirvijärven laskujoen osaa vesiensuojelun teemavuoden kunniaksi.

.

Kenkiänkosken suvantoa

Pysähdyin ensiksi Kenkiänkosken sillalle, josta huomasin sulaa olevan vielä koko kosken matkalta. Melko kirkkaiden ja matalien vesien äärillä viihtyvää koskikaraa eikä esimerkiksi urpiaisiakaan näkynyt, joita luulisi sula ja leppien runsaahko siemensato houkuttelevan. Myllerrys sillan alapuolisessa osassa oli yllättävän kova, joten jatkoin karan toivossa joenvartta ylöspäin ihaillen samalla lumesta notkuvia leppiä.

Yllätyin, että padon yläpuolinen osa oli vielä aivan sula ja vettä oli runsaasti, mutta ainoastaan puukiipijän sirahdus kuului jostain metsikön uumenista. Kävelin padon ylitse ja etenin aina erään pienen ojan kohdalle, josta näkyi pitkälle joen mutkaan asti. Näky oli todella kaunis, kun lumiset lepät kaartuivat mustavalkoisina suvannon ylle. Huomasin ilokseni myös muutaman urpiaisen hyödyntävän runsasta siemenantia. Menin makuulleni kuvatakseni talvista virtaa ja silloin kuulin jostain kaukaa koskikaran tunnusomaisen äänen. Karaa en nähnyt, mutta jossain se lenteli ja ehkäpä yritti saalistella kiveltä käsin koskikorennon toukkia. Tänne joelle se oli ehkä tullut Keski-Ruotsista tai Keski-Norjasta, jossa suuri osa meillä tavattavista karoista pesii.  Lähdin Kenkiältä oudon tyytyväisenä kohti kotia.

Subscribe / Share

Article by Martti

Authors bio is coming up shortly.
Martti tagged this post with: , , , , , , Read 27 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto