Joutomaat – lintujen talvinen ruoka-aitta

Tiklin lempiherkkua ovat takiaiset, mutta se ruokailee myös lepissä. Kuva : Martti Rajamäki

Tiklin lempiherkkua ovat takiaiset, mutta se ruokailee myös lepissä. Kuva : Martti Rajamäki

Monelle ihmiselle joutomaat tuovat mieleen hylätyn alueen, jolla rikkakasvit kuten pujot sekä takiaiset saavat villinä rehottaa. Niiden ajatellaan tarjoavan todennäköisesti hyötyä vain tulevaisuudessa teollisuus- tai asuinalueena. Ne kuitenkin auttavat itse asiassa talventörröttäjineen paljon siemensyöjiä ankarina talvikuukausina ja kenties ne siinä sivussa voivat ruokkia petojakin.

Talvella joutomailla voi tavata etupäässä urpiaisia, viherpeippoja sekä jonkin verran tiklejäkin, mutta voivat ne elättää talven yli myös harvinaisempia lintulajeja kuten hempon tai peräti uhanalaisen tunturikiurun. Pikkulinnut vetävät puoleensa taas petoja kuten varpus- tai ampuhaukkoja.

Urpiainen. Kuva : Martti Rajamäki

Riihimäellä jonkinlaisia joutomaita sijaitsee esimerkiksi Herajoella, Kinturissa, radan varressa, Mattilan pelloilla sekä Sammaliston tienoilla. Minulle on talvella etupäässä tullut tutuksi Sammaliston tienoo eli Metsäpirtintien loppupään meluvalli, Vankilan pellot sekä Sammaliston tallien alue. Näissä paikoissa kasvaa paljon pujoa sekä jonkin verran etenkin tiklin herkkua eli takiaista. Juuri näissä paikoissa olen aina silloin tällöin nähnytkin tiklejä, kuitenkin korkeintaan toistakymmentä lintua käsittäviä parvia. On kuitenkin pakko mainita, että talvella 2009-2010 Haapahuhdassa korjaamattomassa rypsipellossa lenteli liki viisisataapäinen etupäässä tiklien, viherpeippojen sekä urpiaisten muodostama parvi.

Ensi talvena kannattaa siis katsella oman lintulaudan lisäksi näitä aliarvostettuja talvisia lintukeitaita.

Subscribe / Share

Article by Martti

Authors bio is coming up shortly.
Martti tagged this post with: , , , , , , , Read 27 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto