Kamerakerhossa kuvia arvioimassa

Sain pari viikkoa sitten mielenkiintoisen puhelinsoiton. Kamerakerho 50:n puheenjohtaja Juhani Vormula kysyi tulisinko seuraavalla viikolla arvioimaan kerhon kuukauden kuvakilpailun kuvia ja valitsemaan kuukauden voittajakuvan. Tottakai. Eihän moisesta voi kieltäytyä.

Morning mist. Kuva: Juho Vuotila

Juho Vuotilan ottama kuukauden kuva. Kuvan nimi "Morning mist" on annettu kenties Flickrin kansainvälisiä yleisöjä varten. Leppäkosken lähellä olevasta metsästä otetulle kuvalle nimi tuntuu liian etäiseltä.

Menin tietenkin kerhoiltaan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan roolissa, vaikka valokuvaamisesta ja valokuvista olen muutenkin kiinnostunut. Olenpa jopa joitain vuosia sitten ollut kerhon jäsenkin ja- pakko mainita – voittanut kuukauden kuvakilpailun. Tuolloin väkeä oli kerhossa vain kourallinen, nyt paikan päällä oli toistakymmentä henkilöä. Kuulemma porukka on vähintään tuplaantunut. Erona aiempaa on sekin, että nyt kaikki kuvaavat dian ja negan sijaan digille.

Kuukauden kuva

Kuvia oli 36 kappaletta. Kuvat käytiin läpi yksi kerrallaan ja jokaisen kuvan kohdalla kerroin mitä ajatuksia se herätti. Alunperin pelkäsin, että tylytän liikaa. Negatiivista ja korjattavaa on usein helpompi etsiä kuin positiivisia puolia. Jälkikäteen tuntuu että kävi juuri päinvastoin. Olisi voinut olla kriittisempi. Hyviä kuvia kyllä oli paljon, mutta löytyy useimmista kuvista parannettavaakin.

Osa kuvista liittyi kuukauden hylätty– teemaan, osa oli vapaa-aiheisia. Molemmista sarjoista löytyi hienoja ideoita, aiheita ja sommitelmia. Muutamien kuvien kohdalla häiritsi hienoinen viimeistelemättömyys (valotukset jne.) tai epäselvä tarkennusalue. Luontoaiheisista kuvista monen olisin voinut nähdä luonnonsuojeluyhdistyksenkin eri käyttöyhteyksissä – myös jäsenkirjeen kannessa. Ainakin itseni yllätti kuvien varsin vapaa rajaamien. Perinteisiä kinokoon (24:36 tai 2:3) kuvasuhteita ei tainnut montaa olla. Sen sijaan neliskanttisia oli useampikin.

Nostin ensin esille muutaman mielestäni erityisen hyvän kuvan ja valitsin niistä kaksi parasta, joiden välillä tein lopullisen päätöksen. Molemmat viimeksi mainituista taisivat kaiken lisäksi olla saman kuvaajankin englanninkielisistä nimistä päätellen. Arviointitilanteessa ei tietenkään näkynyt sen enempää kuvien kuin kuvaajienkaan nimiä.

Juho Vuotilan ottama voittajakuva miellytti silmääni heti ensi näkemältä. Epätodellisen tuntuinen mustavalkoinen värikuva. Valkoisen aamu-usvan täyttämä metsä, jossa valon ja varjon välisillä pinnoilla rakentuu upealla tavalla syvyyttä, joka monista metsäkuvista puuttuu. Syvyyden tuntu vieläpä kohdistuu kahteen eri suuntaan. Etualan vain aavistuksen vihertävät kasvit tuntuvat olevan yksityiskohtia täynnä. Silti ne eivät häiritse vähääkään kuvan yksinkertaisuutta.

Subscribe / Share

Article by Petri

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2010 lähtien. Vapaa-aikanaan Mäkelä rengastaa mm. petolintuja.
Petri tagged this post with: , , , , Read 13 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto