Sakari Savolainen: Tuulihaukkojen rengastusta Riihimäellä – Avustajan raportti

Tuulihaukan poikanen. Kuva: Petri Mäkelä

Tuulihaukan poikanen. Kuva: Petri Mäkelä

Kesällä järjestettiin kaksi rengastusretkeä, joille pääsi kuka tahansa kiinnostunut mukaan. Toisella retkellä avustajana ollut Savolainen laati retkiraportin, jossa käydään läpi rengastuksen eri vaiheita.

Olin rengastusopissa Petri Mäkelän mukana 2.7.2011. Lajina oli tuulihaukka, jonka kahdella pöntöllä kävimme. Oli kuuma heinäkuun ilta, kun menimme ensimmäiselle pöntölle. Kyseessä oli city-haukka, joka asustelee Riihimäen keskustan reunamilla.

Tarvittiin tikapuut ja hansikkaat käteen ja sitten kiipeämään pesälle ja linnut pussiin varovasti yksi kerrallaan. Kaikki tapahtui rauhallisesti, eikä ylläyksiä tullut.

Operaatioina olivat siiven mittaus ja punnitus pussin avulla. Sitten rengas vasempaan nilkkaan puristaen pihdeillä. Näille linnuille käytetään alumiinista S-rengasta ja renkaaseen jää sopiva kasvuvara.

Sitten mitataan työntömitalla oikean nilkan paksuus. Vielä kuva renkaasta ja linnun yläperästä, jossa saattaa olla informaatiota sukupuolen määrittämiseksi. Emojen aktiivisuus merkitään myös muistiin. Poikasten kunto vaikutti hyvältä. Sitten kohti seuraavaa pönttöä.

Pesinnässä eriaikaisuutta

Kuva: Sakari Savolainen

Kuva: Sakari Savolainen

Kuva: Sakari Savolainen

Kuva: Sakari Savolainen

Seuraava pesä oli reilun viiden kilometrin päässä Riihimäen keskustassa, jo selvästi maaseudulla. Koska nämä poikaset olivat selvästi edellisiä isompia, pöntön peittäminen varovasti oli tarpeen, jotta poikaset eivät säikähdä ja yritä hypätä pesästä. Tässä pesässä oli kolme isoa poikasta.

Poikasten määrä oli niukahko ja herätti kysymyksen siitä, oliko osa poikasista jo jättänyt pesän. Lähistön tarkastelussa ei kuitenkaan näkynyt merkkejä poikasista. Tämän pesän emot olivat rauhallisempia kuin edellisen ja kesti hyvän aikaa, ennen kuin ne ilmaantuivat huutelemaan ja lentelemään yläpuolellemme ja sittenkään ne eivät olleet kovin ärhäköitä.

Kuva: Sakari Savolainen

Kuva: Sakari Savolainen

Tämän toisen pöntön poikaset olivat isompia ja siten myös painavampia ja enemmän aikuisen näköisiä. Silti poikasten voimat, kynnet ja nokka eivät vielä vahingoita rengastajaa ja varovasti ja oikein käsitellen myöskään poikaset eivät vahingoitu. Tämä vaatii kärsivällisyyttä, sillä joskus poikaset tarttuvat kangaspussiin kynsillään, joiden ote on varovasti irrotettava. Varauduimme mahdolliseen poikasten karkausyrityksiin, mutta sellaisesta ei ollut kuitenkaan merkkejä. Tällä toisella pesällä poikaset olivat valmiita lähtemään pesältä todennäköisesti jo muutaman päivän kuluttua.

Molemmilla pesillä poikaset jäivät rauhallisesti pesäänsä, kun operaatiot oli tehty ja poistuimme paikalta. Ensimmäisen pesän naaraalla oli rengas vasemmassa nilkassaan ja toisen pesän naaraalla oikeassa nilkassaan. Koiraita ei oltu rengastettu.

Takaisin jäsenkirjeeseen…

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , , , , , Read 169 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto