Mervi Vainio: Muutonseurantaretki Sammalistonsuolla

Kuva: Petri Mäkelä

Kuva: Petri mäkelä

Vapunaatto 30.4. näytti monet kasvonsa sään suhteen. Aamulla pilvistä ja hieman sadetta sitten välillä aurinkoa ja sen jälkeen raekuuro.

Sää ei pelottanut 32 linnuista kiinnostunutta retkeilijää, joiden kanssa kiersimme Sammalistonsuon turvealuetta kantatie 54 molemmin puolin klo 9:00 – 10:30.

Muuttoa ei retkipäivänä paljoja ollut, joten katselimme paikallisia lintuja, joista osa lepäili matkan rasituksista ja osa oli tullut pesimäalueelleen. Ensin katselimme hevostallien puolella pikkutylliä. Sitten kävelimme kantatie 54 toiselle puolelle, jossa oli kevättulvaa ja siellä uiskenteli paljon vesilintuja. Tulva-alueelta löytyi laulujoutsenia yhteensä 91 kappaletta. Laulujoutsenet olivat olleet ”parkissa” paikalla jo muutaman viikon ja monialinnuista kiinnostuneita oli käynyt niitä ihastelemassa.

Tulva-alueella oli myös lapasorsa, harmaasorsa, metsähanhia ja tundrahanhia. Kahlaajista nähtiin ja kuultiin myös liroja, valkoviklo, mustaviklo ja suokukkoja. Tosin suokukot eivät ääntele lainkaan, ovat siis melko hiljaista porukkaa.

Kun olimme ylittäneet kantatie 54, sain puhelun, että alueella on melko harvinainen kahlaaja lampiviklo. Kun ehdimme paikalle, oli lintu jo kadonnut, eikä sitä enää löytynyt kovista etsiskelyistä huolimatta.

Suokukko. Kuva: Petri Mäkelä

Suokukko. Kuva: Petri Mäkelä

Muita lajeja löytyi vielä kivitasku, rantasipi sekä niittykirvinen. Räystäspääskykin ilahdutti yli lennollaan.

Tänä vuonna alueella on nähty melkoinen määrä harvinaisuuksia mm. kahlaajista: tundrakurmitsa, kuovisirri, isosirri, pikkusirri, punakuiri, vesipääsky, mustapyrstökuiri, haukoista: muuttohaukka, haarahaukka ja arosuohaukka, pikkulinnuista: lapinsirkku ja sinirinta. Harvinaisempana kaikista Sammalistonsuolla vieraili siperiankurmitsa, joka oli paikalla kolmena päivänä. Lintuharrastajat ympäri maata kävivät katsomassa sitä sankoin joukoin heinäkuussa.

Keväisin ja syksyisin muuttoaikaan Sammalistonsuolta voi todellakin löytää paljon sellaisia lajeja, jotka eivät pesi tällä alueella vaan pysähtyvät muuttomatkallaan lepäämään ja tankkamaan ruokaa jatkaakseen sitten matkaa eteenpäin.

Kirjoittaja on Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen jäsen

Takaisin jäsenkirjeeseen…

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , , , , , , Read 169 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto