Haukkoja pelloilla

Sinisuohaukat saalistavat matalalla peltoja ja ojalinjoja pitkin. Riihimäki, Riihiviita. Kuva: Petri Mäkelä

Sinisuohaukat saalistavat matalalla peltoja ja ojalinjoja pitkin. Riihimäki, Riihiviita. Kuva: Petri Mäkelä

Mikäli haluaa nähdä haukkoja, kannattaa nyt lähteä retkeilemään. Lähes tulkoon kaikilta peltoaukioilta voi löytää kaartelevia hiirihaukkoja, sinisuohaukkoja tai vaikkapa varisten jahtaaman varpushaukan. Harvinaisempienkaan lajien näkeminen ei ole mahdottomuus.

Hausjärven Riihiviidassa on nähty lähiviikkoina mm. muuttohaukka ja arosuohaukka – jälkimmäistä en tosin itse ole päässyt vieläkään näkemään yrityksistä huolimatta. Alueelta havaitusta arosuohaukasta kuvia ja tarinaa löytyy ainakin Pasurin Jarin blogista: Arosuohaukka ja nokivariskandi 18.9.2011

Hiirihaukka seuraa tarkasti pellolla vilisteleviä myyriä. Riihimäki, Vähäjärvi. Kuva: Petri Mäkelä

Hiirihaukka seuraa tarkasti pellolla vilisteleviä myyriä. Riihimäki, Vähäjärvi. Kuva: Petri Mäkelä

Hiirihaukat viihtyvät hyvien myyräapajien äärellä. Taivaalla voi erottaa useita kaartelevia hiirihaukkoja. Kuva: Petri Mäkelä

Runsaat petomäärät kertovat myyräkantojen suuruudesta. Paikallisilla tuulihaukoilla ei tunnu olevan minkäänlaista kiirettä muuttomatkalle kun ruokaa on yllin kyllin. Tosin joukossa on jo muualtakin tulleita lintuja. Esimerkiksi Ryttylän suunnalla on havaittu alun perin Kärkölässä rengastettu, mutta sittemmin Lapualla pesimään siirtynyt koiras. Olisi mielenkiintoista tietää viettääkö lintu syyskauttaan erityisestä syystä lähellä synnyinseutujaan, vai sattuman oikusta, hyvien myyräapajien pysäyttämänä.

Paikallisista tuulihaukoista löytyy juttua myös juuri ilmestyneestä syyskauden Ekokaaresta. Tuoreimpaan numeroon pääsee sähköisesti käsiksi tästä linkistä: Ekokaari 2/2011. Lehden Lastennurkkauksesta löytyy hauska Terkut Touko Tuulihaukkaselta -tarina ristikon kera. Allekirjoittaneen kirjoittama juttu on julkaistu myös luonnonsuojeluyhdistyksen blogissa: Pöntöttäminen auttanut tuulihaukat ennätysvuoteen

Subscribe / Share

Article by Petri

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2010 lähtien. Vapaa-aikanaan Mäkelä rengastaa mm. petolintuja.
Petri tagged this post with: , , , , , Read 13 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto