VIERASBLOGI: Riihimäen Osuuspankin aukkohakkuu Oitin taajama-alueelle

Vierasblogin kirjoittaja: Minna Sievänen
Kirjoitus on julkaistu Aamupostin yleisönosastossa 26.5.2011
Aiheesta on uutisoitu Aamupostissa 27.5.2011: ”Oitissa asuinalueen viereen suunnitellaan avohakkuita”: ”

Laskettaessa mäen pohjoiselle puolelle, metsän peittää oikea kukkamatto (ketunleipiä). Kuva: Milla Aalto

Riihimäen seudun Osuuspankki aikoo aukkohakata Oitissa noin 5 ha:n metsäsaarekkeen Syvänojan kulttuurimaiseman lähellä. Alue rajoittuu itänurkastaan Oitin Valuun. Kaava-alueeseen rajoittuva, ikivanha metsä on ainoa laatuaan näin lähellä keskustaa ja siis tärkeä lähivirkistysalue asukkaille. Kahdelta puolelta metsäalue rajoittuu kaava-alueen omakotitalotonteille – muilla reunoilla on suuret peltoaukeat. Metsän läheisyydessä on paljon myös muuta asutusta.

Kuusivaltainen metsä on useine polkuineen mukava retkeilykohde vaikka lasten kanssa – kunhan pysyttelee poluilla ja varoo eteläpuolen jyrkännettä. Paksu sammalpeite miljoonine ketunleipineen ja jättikuusineen tekee saarekkeesta oikean satumetsän. Metsästä löytyy kalliojyrkännettä, näköalapaikkaa korkean Lepomäen harjalla, alavaa lehtoon päättyvää järkälemäistä kuusimetsää, lahopuita kääpineen, oravia, sepelkyyhkyjä, koivuja, vaahteroita, pihlajia ja herukkapuskia. Metsäsaareke tarjoaa suurten peltoaukeiden keskellä vaelteleville eläimille myös ainoan turvavyöhykkeen. Se suojaa tuulilta ja tuiskuilta. Luonnon monimuotoisuuden ja taajaman läheisyyden vuoksi se on erinomainen retkeilykohde oittilaisille ja miksei muillekin.

Osuuspankille tämän metsäsaarekkeen harvennushakkuu ei riitä – ei. Lihoiksi vaan kaikki – eli konehirviöt metsään riehumaan. Aukkohakkuu on kuulemma ainoa vaihtoehto. Paikallisena itseään mainostava pankki viisveisaa luontoarvoista, maisemista tai lähivirkistysalueista Oitissa. Se on raha mikä ratkaisee. Jos aukkohakkuu toteutetaan, luontoarvoiltaan arvokkaasta, vaihtelevamaastoisesta keitaasta tulee oikea Ahneuden Monumentti – uusi matkailunähtävyys Oitin taajamassa? Joka nurkassa pitäisi olla kyltti: ”Tämä nähtävyys on Riihimäen Seudun Osuuspankin rahoittama”. Tuo metsä sijaitsee muuten vain reilun 100 metrin päässä toisesta monumentista: Riihimäki-Pietari radan rakennustöissä menehtyneiden muistomerkistä. Omaa aikaansa kuvaavia monumentteja molemmat.

Metsä on paljon muutakin kuin sen puut

Aukkohakkuun ja maaperän raiskaamisen jälkeen metsä tulisi olemaan vain irvokas, jättiläismäinen kivikasa muutama männynpiippa laellaan. (Ensimmäisen myrskyn jälkeen ei sitäkään.) Arvokas luonto tuhoutuisi lopullisesti. On naurettavaa väittää, että muutamassa vuodessa jäljet peittyvät. Pilattu maa-alue istutettuine taimineen ei ole metsä. Eikä tule vuosikymmeniin olemaan entisensä, sammalpohjainen, usean metsätyypin vihreä keidas. Metsä on paljon muutakin kuin sen puut. Se on luonnonvoimien vuosikymmenien ja -satojen kuluessa muokkaama monimuotoinen lähivirkistysalue.

Toivottavasti painajainen ei kuitenkaan toteudu ja Osuuspankki huomaa modernin yrityksen tavoin saavansa positiivista julkisuutta esimerkiksi jättämällä metsän hallitusti luonnontilaiseksi ja tarjoamalla oittilaisille edelleenkin mahdollisuuden nauttia vanhan metsän lumosta. Kannattaa käydä vaikka eväsretken merkeissä tutustumassa – kun se vielä on mahdollista. Polku lähtee heti Oitin Valun oikealta puolelta ylös. Mutta pidä kiirettä. Satumetsä aiotaan tuhota jo tänä kesänä.

Pankinjohtaja Seppo Runsamo, oletko todella sitä mieltä että aukkohakkuulle ei ole vaihtoehtoja?

Kerään aukkohakkuun vastustajien/ hallitun harvennushakkuun puoltajien nimiä listaan lähiseudulta. Voit myös lähettää minulle sähköpostia.

Minna Sievänen
minnasi at hotmail.com

Subscribe / Share

Article by Vieras

Authors bio is coming up shortly.
Vieras tagged this post with: , , Read 1 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto