Suuri metsähuijaus

Helsingin Sanomien (11.5.) taloussivuilta sai taas lukea kuinka Suomen metsät ovat vajaakäytössä ja kuinka metsät kasvavat paljon nopeammin kuin niitä hakataan. Harhainen paljon toistettu mantra.

Jutun mukaan ”Metsät kasvavat sata miljoonaa kuutiota, mutta niitä kaadetaan 50-55 miljoonaa kuutiota”. Tämä voi olla hyvinkin totta, mutta siihen sisältyy harhakuva, jonka vuoksi voidaan esittää vieläkin harhaisempi väite, jonka mukaan ”Kestävästi metsistä voi korjata teollisuus ja energiapuuta 80 miljoonaa kuutiota”. Siis 80 miljoonaa kuutiota!

Metsätodellisuus on tätä nykyään. Kuva: Petri Mäkelä

Tosiasiassa metsien hakkuumääriä ei voida lisätä enää yhtään entisestään mikäli halutaan toimia kestävästi metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta. Jo nyt hakkuumäärät ovat pilviä hipovan suuria ja helmipöllön asuttavia metsiä saa toden teolla hakea. En ymmärrä miten joku voi väittää metsien olevan vajaakäytössä.

vain taimikot ja vitikot
kasvavat kovaa vauhtia

Metsiin sisältyy harha, joka liittyy itse sanaan metsä. Kun puhutaan metsistä, liikutaan mielikuvissa kunnon metsissä, joissa puut ovat suuria, marja- ja sienisato runsas ja linnut laulavat iloisesti. Tapion kasvuharha perustuu juuri tähän. Kun puhutaan metsien entistä suuremmasta kasvusta ei yleensä ajatella, että vain taimikot ja vitikot kasvavat kovaa vauhtia, koska nuori puu kasvaa suhteessa nopeammin kuin varttunut puu. Ei myöskään ajatella, ettei taimikon kasvusta ole paljon hyötyä häviämässä olevalle järeää metsää vaativalle lajistolle. Sen sijaan tuudittaudutaan kuvitelmaan, jonka mukaan suomalainen metsänhoito on parasta maailmassa.

Kyllä minä yksittäistä metsänomistajaa ymmärrän kun hänellä on katse vain omassa tilkussaan, mutta en ymmärrä näitä suurempia tahoja, jotka laskevat harhaisia mielikuvia lukujen muodossa julkisuuteen. Niin ikään jutun otsikon (”Metsätalouden tehostus takoisi maanomistajille runsaasti lisätuloja”) voisi muuttaa muotoon: ”Metsätalouden tehostus takaisi metsäluonnolle runsaasti lisäkärsimyksiä”.

On harmillista, että lopulta kovin pieni porukka kulkee vuosittain läpi samoja metsän pohjia. Vain pieni porukka kohtaa karun metsätodellisuuden ja siten pystyy toteamaan tilanteen vakavuuden.

Subscribe / Share

Article by Petri

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2010 lähtien. Vapaa-aikanaan Mäkelä rengastaa mm. petolintuja.
Petri tagged this post with: , Read 13 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto