Luontoon jo lapsesta

Ihanteellinen kevätpäivä 16.4. houkutteli ihmisiä ulkoilemaan. Siis ylös, ulos ja Paalijärvelle katsomaan, josko jäät olisivat lähteneet. Voi harmi, eipä vielä ollut jääpeite matalasta järvestä lähtenyt. Puro solisi sen sijaan houkuttelevasti, rantaan menevä tie oli pienen tulvan vallassa ja lintutorni suorastaan ui vedessä. Linnut puuttuivat lukuun ottamatta rannan mustarastaita ja talitiaisia. Se aikakin koittaa pian, jolloin järvellä nähdään telkät, silkkiuikut ja nokikanat kosiopuuhissa.

Muutama aikuinen luonnonharrastaja kävi Paalijärveä tutkimassa, vaan missä olivat lapset? Eikö nykypäivänä lapsia viedä enää luontoon. Samana päivänä Hop Lopissa Riihimäellä näkyi lapsia, ja kauppakeskuksissa.

Luontosuhde rakentuu jo lapsena. Pienikin retki eväät mukana tarjoaa elämyksiä. Ja mikä parasta, ne ovat usein ilmaisia verrattuna mäcdonaldseihin, ja tarjoavat liikuntaa.

Jatkoin kevätretkeä Arolammille. Pelloilla näkyivät jo ensimäiset sitruunaperhoset – nekin kiinnostavat taatusti lapsia, ja Arolammilla sai seurata laulujoutsenparin poseerausta ihan livenä. Toinen puoliso vartioi, kun toinen rasvasi hyöhenpeitettään perusteellisesti. Ohi pyyhälsi pyörälijöitä, joista joku sentään huomasi joutsenet, ja joko porukka pysähtyi katsomaan.

Luonnonsuojeluyhdistyksen useimmille retkille voi lähteä lasten kanssa, ja erikseen kesän mittaan järjestetään perheretkiä. Luontokerhokin tarjoaa toimintaa lapsille.

Ympäristökasvatus on kiinni aikuisten asenteista: koulut ja päiväkodit voivat painottaa ympäristökasvatusta tai sitten ei. Vanhemmat voivat sitä myös esittää. Riihimäen nuorisovaltuusto on oikealla asialla, kun toivoo Riihimäelle lisää Vihreän Lipun kouluja. Riihimäellä toimii jo Suomen Ympäristöopisto, Suomen Metsästysmuseo ja Kierrätyskekus, ja lähiuontoakin on vielä jäljellä. Kuinka monelle koululaiselle onkaan tuttu Vahteristo, Hatlamminsuo tai edes missä virtaa Vantaanjoki, puhumattakaan Arolammin joutsenista?

Televisio tuo tutuksi Afrikan luontoa, ja perheiden lomamatkat Kanarian luontoa. Milloin osamme arvostaa kotoista luontoa?

Subscribe / Share

Article by Tarja

Authors bio is coming up shortly.
Tarja tagged this post with: , Read 8 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto