Kuuntele lumisadetta

Äänet joko rentouttavat tai ärsyttävät. Luonnon äänet moni mieltää rentouttavammiksi kuin kaupungin liikenteen melun.
Hiihtolenkillä Vahteristossa 19.3. oli mukavaa pysähtyä ja kuunnella, miltä lumisade kuulostaa. Yllättävän harva hiihtäjä oli liikkeellä, joten lähellä Suonmmen majaa sai olla omassa rauhassaan. Ja ihme : mitään ihmistoiminnan ääntä ei kuulunut, vaan pelkästään nuoskalumen lumihiutaleiden putoilemista olkapäille. Mikä autuus!
Hiihtäessä oli aikaa ajatella, miten suhtaudumme ääniin. Liikenteen melu varmasti rassaa. Rassaako Haapahuhdan koululaisia ja talleja lisääntyvä rekkaliikenne Sammalistonsuolle? Parhaillaan on muistutusaika menossa Vapon uudesta suurhankkeesta hyödyntää Sammalistonsuota. Kun turve alkaa ehtyä, aiotaankin suosta muodostaa maankaatopaikka. Jos ei tuotu maa-aines kelpaa mullan joukkoon Kekkilälle, se dumpattaisiin entiselle suopohjalle. Se ei kuulosta hyvälle, jos paikalle haluttaisiin joskus muodostaa kosteikko, joka pidättäisi hiljalleen käytöstä poistuvan turvetuotantoalueen tulvavavesiä valumasta Puujokeen. Kosteikot ovat tunnetusti luonnon monimuotoisuuden keitaita, tosin täyttömaat kuten joutomaat voivat myös muodostua ainakin kasvikeitaiksi. Vesilinnut tarvitsevat kuitenkin vettä, eikä pelkkiä maa-ainesvuoria. Rasitteena ympäristölle olisi myös jatkuva kantojen pilkkomisen louskutus. Yhtiö hakee lupaa haketaa kantoja maanantainsta perjantaihin aamusta iltakuuteen.
Luonnonsuojeluyhdistys ottanee tähä suon uusiokäyttöön tiukan kannan: ei mahtipontista maankaatopaikkaa ja haketuslaitosta entiselle turvesuolle. Pienimuotoisempi toiminta riittäisi, silloin luonnollekin jäisi pieni turvapaikka.
Hiitolenkillä oli ilo tavata myös talvesta selvinnyt orava, joka suuntasi istutuskoivikosta kuuseen etsimään käpyjä. Oraville kuten muillekin pikkunisäkkäille talvi on ollut kova. Vielä voi lintulaudoilla tarjota einestä sekä linnuille että oraville.
Mietin myös, että luonnon ääniä on joskus mukavasti hyödynnetty musiikissa, kuten iskelmässä Leijat. Siinähän leijoja puhaltaa vuorien ylle tuuli, aivan kuuluvasti. Sen muistin myös hiihdellessä, ja ajattelin, miten mukavaa olisi talvellakin lennättää leijoja, joissa lukisi se kaunein lause, jonka haluaa sanoa. Onneksi sen voi kirjailla myös lumihankeen.
Talven iloja kaikille
RSLY:n hallituksen jäsen, Tarja Heikkonen

Subscribe / Share

Article by Tarja

Authors bio is coming up shortly.
Tarja tagged this post with: , , , Read 8 articles by

Yksi kommentti

  1. Petri sanoo:

    Kannattaa tsekata myös viimeisimmässä jäsenkirjeessämme olleet kosteikkoja koskevat tekstit. Molemmat löytyvät kotisivuiltamme myös artikkelimuodossa:
    Tatu Itkonen & Jonna Viisainen: Sammalistonsuon turpeennostoalue voisi olla lintukeidas
    Marja Lukkaroinen: Kosteikko vähentää kuormitusta

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto