Luonto mielessä – Mieli luonnossa

Voimauttavaa luonnon kauneutta erityisimmillään.

Luonnossa on hyvä hengittää. Luonnossa kokee voivansa olla juuri sellaisena kuin on, on täysin riittävä, aina sopiva. Olemme kaikki osa luontoa – kun turmelemme luontoa, turmelemme myös itseämme, ja toisinpäin. Luonnossa on myös hyvä olla yksinkin – ei tunne itseään yksinäiseksi vaan osaksi luontoa. On onnellinen ja tasapainoinen.

Kuitenkaan monen mieli ei voi hyvin ja se näkyy myös luonnossa, jota olemme pilanneet kehityksemme myötä. Miksi annamme tämän tapahtua itsellemme ja luonnollemme? Erkanemme koko ajan kauemmaksi luonnosta, siitä alkuperäisestä. Luonto on kuitenkin aina lopulta voimakkaampi kuin siitä erkaantunut ihmislaji. Näin saamme pelätä ympäristökatastrofeja, kita ammollaan, miten meidän käy. Tiedämme, että viimeisessä tilassa voimme vain alistua.

Ihmettelen, miksi emme osaa rauhoittua, ja ymmärtää, ettemme voi pitkään olla laji, joka taistelee luontoa vastaan. Eheytynyt luontosuhde tasapainottaisi ja voimauttaisi ja loisi näin niin inhimillisempää kuin ekologisempaa yhteiskuntaa. Tällainen tasapainossa eläminen tunnutaan silti edelleen näkevän jonain ”huuhaa-hippeilynä”, koska olemme päästäneet itsemme liian kauaksi luonnollisesta tasapainosta. Usean meistä kuitenkin kerrotaan löytävän rentouttavan ja rauhoittavan mielipaikkansa luonnosta. Todellisuudessa tässä mielipaikassa ei kuitenkaan välttämättä käydä usein, vaikka se kuinka ihanana osataan nähdä kotisohvallammekin mielissämme. Se ei ole väärin. Tuntuuhan luonto pelottavalta, eikä ihme, niinhän kaikki vieras. Itsekin alan kaipaamaan ns. sivistykseen yhtäkkiä liian pitkään luonnossa ollessani. Kaipaan tuolloin tuttuun ja turvalliseen, enhän ole tottunut elämään luonnonympäristössä.

Kävelen koulu- ja työmatkani saadakseni tilaa hengittää ja rauhoittua. Saatan koukata mutkankin sen takia, että saan olla enemmän luonnossa ja voimaantua. Joskus pahassa olossa riittää sekin, että katsoo ikkunan läpi takapihan jykevää mäntyä. Silloin voi vain todeta, että jos tuokin tuossa pysyy paikoillaan kaikki myrskyt ja jaksaa kasvaa silti vuosi vuodelta, niin jaksan minäkin.

Ajatukseni luonnosta ja luontosuhteesta näkyvät pitämässäni luontokerhossa. Haluan mahdollistaa kerholaisilleni tärkeitä luontokokemuksia heidän muodostaessaan omia luontosuhteitaan. Vietämme aikaa luonnonympäristössä ja ihmettelemme yhdessä sen yksinkertaisia ihmeitä, kauneutta. Kanssaelän ja opimme kaikki uutta itsestämme ja toisistamme – luonnostamme. Inhimillisempää yhteiskuntaa muodostaen.

Subscribe / Share

Article by Anni

Authors bio is coming up shortly.
Anni tagged this post with: Read 1 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto