Martti Rajamäki: Linturallin voittajat ratkaistiin ässälajeilla

Seitsemäs Riihimäen koulujen linturalli kisailtiin pienessä pyryssä 19.1.

Joukkueet pyrkivät kilpailussa jalan kulkien havaitsemaan Riihimäen kaupungin alueella mahdollisimman monta lintulajia. Voittajajoukkue on se, joka huomaa eniten lintulajeja. Tasapisteissä ässälajit, eli vain yhden joukkueen havaitsemat lajit, ratkaisevat.

Räkättirastasta pidettiin kovimpana talvirallin ässälajina. Kuva: Martti Rajamäki

Räkättirastasta pidettiin kovimpana talvirallin ässälajina. Kuva: Martti Rajamäki

Kaksituntisen havaintorupeaman jälkeen koululaiset saapuivat jännittämään purkutilaisuutta ja omaa sijoitustaan Pohjolanrinteen yläkoululle. Purkutilaisuutta juonsi Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Juhani Kairamo. Mervi Vainio kirjasi tulokset ylös ja näytti linnuista kuvia.

Kilpailijat kokivat aitoa iloa ässälajeistaan. Tänä vuonna niitä riittikin: varpushaukka, peippo, vuorihemppo, räkättirastas, mustarastas ja närhi. Kisan ratkaisukin kulminoitui ässälajeihin, sillä ”mitalijoukkueet” olivat kaikki ruksineet 17 lintulajia. Kolmen parhaan joukkueen sijoitukset päätettiin ratkaista ”ässälajien” kovuuden eli harvinaisuuden perusteella. Voittajien ässistä räkättirastas arvioitiin kovimmaksi ja närhi kaupunkialueella harvinaisempana vei voiton mustarastaasta.

Voittajajoukkue Karan yläkoulusta. Kuva: Martti Rajamäki

Voittajajoukkue Karan yläkoulusta. Kuva: Martti Rajamäki

Ykkösjoukkueena palkittiin Karan yläkoulun Sini Adlerin, Tea Ikävalkon, Reetta Blombergin, Riina Väänäsen sekä Katariina Bitterin muodostuma joukkue (räkättirastas ässänä), kakkosjoukkueena Harjunrinteen l’oiseux eli Eveliina Tiainen, Joonas Lahtinen, Sanna Malkamäki, Miska Tuhkanen ja Essi Linnavirta (närhi), kolmosjoukkueena Karasta Lasse Oksasen, Tomi Saarion sekä Mikael Miettisen joukkue (mustarastas). Lisäksi erikseen arvottiin kaikkien osallistujien kesken Lintuvarusteen lahjoittamien kiikareiden voittajaksi Karasta Tea Ikävalko.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 34 henkilöä, mikä on melko hyvin. Kaikki osallistujat kuitenkin olivat yläkoululaisia. Syynä lienee se, että alakoululaiset tarvitsevat mukaansa aikuisen. Ongelmaan on jo pureuduttu ja kenties ensi vuonna tilanne saadaan muuttumaan.

Kilpailun järjestäjinä toimivat yhteistyössä Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys. Korvaamattomana yhteyshenkilönä koulujen puolelta oli tänäkin vuonna Pekka Koski.

Takaisin jäsenkirjeeseen…

Subscribe / Share

Article by Luonnonsuojeluyhdistys

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys
Luonnonsuojeluyhdistys tagged this post with: , , Read 169 articles by

Comments are closed

RIIHIMÄEN SEUDUN LUONNONSUOJELUYHDISTYS on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriin. Yhdistys toimii Riihimäellä ja Hausjärvellä. >>Jäsenkirjeet >>Toimintasuunnitelma 2016 >>Säännöt

Arkisto